Hoe versterken we de golfbeweging van duurzaamheid? Hoe kunnen we wellicht zelfs een tsunami organiseren van duurzame leiders?
Een tsunami is een golf die niet ontstaat door de wind, maar door een aardverschuiving, een vulkanische uitbarsting. Net zoals wanneer je een steen in de vijver gooit, kunnen er veel kleine golven achter elkaar ontstaan. Deze zijn op zich ongevaarlijk. Pas als ze bij de kust komen, drukt de aarde ze omhoog en kunnen ze gigantisch worden.
Dit was onze conclusie: kleine toepassingen in duurzaam leiderschap kunnen in het grote geheel bijzonder veel kracht hebben.
Door fysieke balans te oefenen met Anouk Brack. Wees je bewust van jezelf en je emoties en geef ze de ruimte. Voel je verdriet en voel je boosheid. Haal adem, en keer terug naar de balans. Zoek ruimte voor jezelf, je gevoelens en je behoeften. Maar zoek die ruimte ook voor de ander: je collega, je baas, je medewerker. Ook zij mogen in de ruimte zijn.
Professor Witteveen en Brigitte van Baren vervolgden met spiritualiteit, met de voeten op de grond en poten in de modder. Sta sterk in je balans, in je eigen ideaal, en onderzoek in openheid de oplossing. Onthecht je van het resultaat. Kijk naar wat er écht is, niet wat je hoofd denkt dat er is. Dan ontstaat er ruimte.
En empathisch vermogen, gereflecteerd door paarden bij natuurlijk leiderschap van Sandra Geisler. Zij kijken of je houding congruent is met je buikgevoel. Empathisch vermogen dat nodig is om aan de nieuwe coördinaten van de nieuwe tijd te voldoen, genoemd door Herman en Herma Wijffels. We leven in een disruptieve tijd van nieuwe economie, nieuwe bronnen, nieuwe banen en nieuw leiderschap. En mediteer. Door stil te staan in het nu, je bewust te zijn van je hoofd, hart en buik, ontstaat ruimte om te scheppen.
Duurzame ontwikkeling gaat, volgens Tonnie van der Zouwen, langs de wil om te groeien, en het structureren daarvan. De laatste fase is ruimte geven aan zelfsturing: wat wil ik met de rest van mijn leven? Ook organisaties doorlopen deze fasen: groei, structuur en dan? Wat is onze bedoeling, wat is onze relevantie? Neem ruimte voor reflectie, met behulp van large scale interventies en het organiseren van participatief werken. Kom in beweging, ga samen aan de slag!
Bij de employee engagement tool flywheel methode van Egon de Bruin, geïmplementeerd door Anniek Mauser bij Unilever, komt er rumoer en energie vrij. Het is moeilijk om de golf te sturen, te remmen, of te temmen. Is bij Unilever het hebben van een visionaire leider, grote doelen én briljante mensen genoeg voor het organiseren van échte impact? Jammer genoeg: nee. Unilever geeft ruimte voor Mindset change, engagement en empowerment. Er ontstaat ruimte voor participatie, je voelt je gehoord. Je gaat van leren naar doen, naar delen van je ervaring en bewustwording. Eerst een klein golfje dat wordt opgemerkt, en dan durft te groeien. De ene golf activeert de andere golf.
Zien jullie de golven?
Voelen jullie het rollen?
Voelen jullie het bewegen?
En zeg me: waar rollen die golven naar toe? Van het eiland naar het vasteland? Rol met ze mee, neem ze mee en geef ruimte voor nieuwe golven. We wensen jullie een behouden vaart.
Bron: Springtij 2015 – Duurzaam Leiderschap